Vi erbjuder

AgheramodellenFöreläsningCoachingOm ossBloggKontakt

Örjan startade eget för att hjälpa andra

Artikel i tidningen Norrköping växer feb 2020

I ett helt liv har Örjan Bäckstrand jobbat för att prestera. I backlinjen i UEFA-cupen med Åtvidaberg. I sin roll som make och pappa. Som affärsområdeschef på Proffice med 1 000 medarbetare under sig.

Varningssignalerna ljöd i rockkonsertsnivå nära smärtgränsen – men ändå vägrade han länge att inse vad som höll på att ske. Det spelade ingen roll att Örjan tvingades äta Ipren varje vardag och migränmedicin varje helg för att ens kunna ta sig upp ur sängen. Inte heller tyckte han att det var särskilt märkvärdigt att det alltid finns ett näsblodskit i plånboken, utifall att.

Men så en dag i maj 2013 sa det pang. Det var ljudet av en varningssignal som skulle få de allra flesta att reagera.

– Jag gick från tåget till kontoret i Stockholm när det högg till bröstet. Jag kunde inte andas, det stack i armarna och benen gav vika. Jag vet inte hur länge jag satt där på trottoaren, jag vet bara att det var länge. Jag fick nästan krypa fram till kontoret. Ändå försökte jag trycka bort tankarna. Jag vägrade erkänna för mig själv att det var någonting annat än en förkylning.

Innan Örjan till slut blev sjukskriven för utmattningssyndrom, det skedde direkt efter semestern 2013 och läkarna påpekade sedermera att han ”aldrig sett någon som varit så nere i skiten”, ville han alltid att alla andra skulle tycka att han var duktig.

– Det var viktigt oavsett om jag satt i omklädningsrummet, med ledningsgruppen i mötesrummet eller i en relation. Jag ville vara andra till lags och förbisåg mig själv. Jag brukar säga att jag gick från att vara stora starka Örjan till att inte vara någon.

I tre år, då han var sjukskriven, fick han träna på någonting nytt i livet – nämligen att göra ingenting.

– Det är en konst i sig och framför allt att känna att det är okej. Bara att vara hemma utan att orka diska eller ta hand om barnen när de skriker tär på ens självkänsla. Samtidigt är detta situationer som jag lärt mig dra fördel av idag. Visserligen är vårt samhälle byggt på prestationer, men för att kunna prestera över tid behöver du backa några steg. Jag har lärt mig att det räcker med good enough.

Har startat eget för att hjälpa andra

Tack vare fotbollen, den sport som givit Örjan så mycket i livet, har han på sätt och vis också mejslat ut vägen tillbaka till just livet.

– Fotbollen gav mig möjligheten att känna glädje igen. Det började med att jag fick vara med och lägga ut koner och vara med på samlingarna med IFK Dam. Sedan har jag arbetstränat på Östergötlands Fotbollsförbund och SISU, samt arbetat med marknadsföring för Smedby och som tränare för Åbys herrlag. Att vara en del i ett sammanhang är otroligt viktigt, och det fick jag tack vare fotbollen.

Agheramodellen

Sedan drygt ett år tillbaka lägger Örjan Bäckstrand dock all kraft och energi på sitt nya företag: Aghera. Namnet syftar på att han numera jobbar proaktivt, och att det är viktigt att agera på förhand. Företaget arbetar utifrån den så kallade Agheramodellen, där man tillsammans arbetar fram nyckelaktiviteter för att skapa en arbetsplats som främjar hälsa och trygghet. 

– Modellen används för att ta fram vad företagen behöver genom analys av nuläget, utbildning och workshop. Därefter kommer uppföljning och implementering, berättar Örjan.
Agheramodellen är framtagen genom intervjuer med företag, forskning, litteratur och – såklart – egna erfarenheter.  

– Proaktivt arbete kring hälsa på arbetsplatsen gör att medarbetarna mår bättre och det i sin tur leder till att organisationen blir mer lönsam genom ökad produktivitet och minskade kostnader. Det är den absolut bästa investering en organisation eller bolag kan göra för att bli starkare inför framtidens utveckling.

Ärren i hjärnan behöver omvårdnad

Målet, berättar Örjan, är att få företagen att inse att hälsa borde vara en punkt på agendan varje dag; att hälsa är lika viktigt som prestationsmål.

– Kan jag hjälpa en person att inte behöva gå igenom det jag har gjort är det värt allt slit. Det kanske låter pretentiöst, men min drivkraft är att hjälpa samhället.

Örjan konstaterar att han alltid kommer ha ett ärr i hjärnan som kommer behöva omvårdnad. 

– Jag tar pauser på jobbet, tränar, äter sunt och sover ordentligt. Jag måste leva så för att hantera min vardag. I mitt företag lär jag helt enkelt som jag lever. Jag har lärt mig att tolka mina egna signaler. Och nu har jag äntligen fått tillbaka självkänslan.

Länk till tidningen Norrköping växer: https://www.norrkoping.se/download/18.4feebdc717054866b255dc/1582789400202/Norrköping%20Växer%20Feb2020%20Korrektur%20Mail.pdf

Text: Henrik Lenngren

Foto: Magnus media