Vi erbjuder

AgheramodellenFöreläsningCoachingOm ossBloggKontakt

Örjan delar med sig av sin historia för att hjälpa andra

Artikel i tidningarna Nolleva och Nolltretton Januari 2020

Från att ha varit elitidrottsman, samt haft en blomstrande jobbkarriär till att knappt orka lämna huset. För Örjan Bäckstrand tog livet en drastisk vändning 2013 när han gick in i väggen. Nu delar han med sig av sin historia för att hjälpa andra. 

Örjan har tidigare varit en duktig fotbollsspelare som tog sig hela vägen till Superettan. Han var bra, men det ingen visste var att han hade en ständig inre kamp mot sig själv och sin dåliga självkänsla. Detta skapade så småningom en ohållbar situation i arbetslivet då han hela tiden jobbade hårdare för att prestera bättre. När varningssignalerna för utmattning kom ignorerade han dem vilket gjorde att han i september 2013 dundrade in i väggen. Han blev djupt deprimerad och lämnade knappt hemmet på tre månader – och de gånger han gjorde det och mötte någon han kände ljög han och sa att han var föräldraledig.

  – Det tog lång tid innan jag accepterade att jag var utmattad. Jag mådde otroligt dåligt och kände att jag inte var värd någonting överhuvudtaget, säger han.

Må bra i vardagen

Resan tillbaka till arbetslivet var lång och fortfarande, över 6 år senare, känner han av sviter efter sin utmattning. Han måste hela tiden jobba med att må bra i vardagen. Under åren har han dock gjort en fantastisk personlig resa – från att ljuga om att han var utmattad till att nu dela med sig av historien för att kunna hjälpa andra. Sedan ett år tillbaka driver han sitt eget företag Aghera där han utbildar företag inom stress och hälsa. 

  – Jag använder mig av Agheramodellen som jag har skapat själv. Den är uppdelad i fyra delar – nulägesanalys, stressutbildning, workshop och implementering. Stressutbildningen består av en föreläsning som sedan följs upp med en workshop för att man ska lära sig hur man kan använda kunskapen från föreläsningen i sitt eget liv. Slutligen stöttar jag arbetsplatsen ett halvår efter workshopen för att de ska få in kunskapen i vardagen. 

Örjan kommer under våren även att ha en öppen föreläsning för privatpersoner om stress. 

Hur vanligt är ohälsosam stress idag?

  – Det är otäckt vanligt. Det är dock inte stressen i sig som är farlig utan det är bristen på återhämtning innan, under och efter stressiga perioder som skapar ohälsan.

Text: Camilla Larsson, tidningen Nolleva

Länk till Nollelvas e-tidning: http://www.e-magin.se/paper/xsbtg6mm/paper/1#/paper/xsbtg6mm/40