Vi erbjuder

AgheramodellenFöreläsningCoachingOm ossBloggKontakt

Profil

Örjan Bäckstrand

Prestera på topp med hälsan i balans

Örjan är utbildad coach, föreläsare och ledarskapsutvecklare med en stor passion för hälsa och stress-befrämjande åtgärder. Hans starka åsikt är att om det skapas en arbetsmiljö som är tillåtande, trygg och öppen så kommer antalet sjukskrivningar inom stress att minska markant och det blir en friskare och tryggare arbetsplats. Att agera och förebygga är väldigt mycket bättre och mer lönsamt än att reagera när sjukdomen infaller.

Örjan har sin grund inom marknad och affärsutveckling med stor kunskap inom ledarskap och försäljning med en bred yrkeserfarenhet som bl.a. regiondirektör, regionchef, kontorschef, projektledare, försäljningschef och säljare. Han har även varit heltidsanställd som fotbollsspelare på elitnivå och är utbildad coach. Yoga och mindfulness är en stor del av hans liv och hjälper till att hantera både arbetsliv och privatliv.

Örjan brinner för att kunna prestera på topp med hälsan i balans. Att kunna leverera resultat kräver både återhämtning och förberedelser och det är där han kommer in med sin unika modell Agheramodellen. Örjan är övertygad om att företag och individer som förbereder sig genom att sätta in förebyggande åtgärder mot stressrelaterade sjukdomar når större resultat men blir framförallt mer välmående. Istället för att reagera när sjukdomarna infaller så agerar man!

Örjan får ofta höra att han har en positiv energi och är väldigt insiktsfull och klok. Att vid ung ålder fått kunskaper om livet som många inser på äldre dagar när de blivit pensionärer.  Örjans vision är att lära ut sina kunskaper och minska på stressen på arbetsplatser och i samhället.

Innan sin sjukskrivning i utmattningssyndrom så arbetade Örjan som regiondirektör på ett av Sveriges största bemanningsföretag. Han ansvarade för ca 1000 medarbetare och en omsättning på 600 miljoner kronor. Han ledde verksamheten genom fem stycken kontorschefer.

Under sjukskrivningstiden handlade rehabiliteringen mycket om att hitta glädje så Örjan utbildade sig till fotbollstränare och arbetade deltid i 3 års tid som tränare för både barn, damer och herrar. Under hela denna period som sjukskriven har det funnits en vilja att hjälpa andra att inte hamna i samma situation som Örjan.

Ingen ska behöva gå igenom detta, inte den drabbade men inte heller människorna runt om som exempelvis familj. Så i januari 2019 startade Örjan Aghera Utbildning & Utveckling för att på riktigt kunna göra skillnad och hindra stressens utveckling i samhället. Genom att väva ihop alla sina erfarenheter så tog Örjan fram Agheramodellen, en modell som baserar sig på dig, din avdelning eller ditt företag.

Det är ingen generell lösning utan det är olika beroende på vilken arbetsplats och vilka människor det är. Du får kunskap om vad stress är och hur den upptäcks samt konkreta uppgifter och förhållningssätt. För att du som ledare på en arbetsplats ska kunna upptäcka stress antingen hos dig själv eller hos dina medarbetare. Men framförallt vad du kan göra för att förekomma stressen.

En unik blandning som sticker ut från mängden

Med sin bakgrund inom fotboll på elitnivå, säljare, chef och sju år som sjukskriven har Örjan en unik blandning som sticker ut från mängden.

Diplomerad coach
Ledarskap, 5 olika chefsroller i olika företag allt ifrån teamleader till regiondirektör
Säljare, gjort över 10 000 stycken kundbesök
2 år i Åtvidabergs FF som heltidsanställd fotbollsspelare
Sjukskriven 7 år i utmattningssyndrom med all rehabilitering med medföljer

Örjan arbetar idag som coach åt flera olika företag samt som föreläsare och utbildare inom arbetsmiljö kopplat till stress.

Utbrändheten

Bra självförtroende och dålig självkänsla

Att prestera på max och samtidigt må bra är Örjans motto. Att sträva efter att bli bättre utan att det ska kosta för mycket av din hälsa och samtidigt vara nöjd med sig själv.

Örjan har genom sina år som fotbollsspelare och i arbetslivet fått lära sig den hårda vägen hur man kan hantera ovan. Örjan har i hela sitt liv haft en otrolig prestationsförmåga och tävlings-vilja som har tagit honom framåt. Men det Örjan saknade var en bra självkänsla.

Så Örjan presterade och avancerade både inom fotbollen och i arbetslivet för ngn annan än sig själv. Så länge Örjan fick beröm och feedback så var allt kanon. Som fotbollsspelare var det väldigt tacksamt för då fick man veta dagen efter när det stod i tidningarna att Örjan gjort en bra match etc. Som säljare var det likaså, då får man feedback i form av en högre lön (provisionslön) när det går bra med försäljningen.

Att arbeta som chef var inte lika tacksamt. Då blev det oftast det negativa som lyfts fram. Antingen om det var bristande resultat i försäljningen, för höga kostnader eller ngn medarbetare som inte trivdes.

Med en saknad självkänsla så arbetade Örjan ännu hårdare för att få beröm och det gav resultat. Örjan blev headhuntad två gånger så han avancerade snabbt. Nu satt Örjan med ett stort ansvar som regiondirektör, ansvarade för ca 1000 anställda och en omsättning på 600 miljoner kronor. Med ett större ansvar så blev även kraven större. Örjan fick arbeta ännu mer och hårdare för att möta dessa krav. Feedbacken på hur det gick minskade och minskade ju högre upp i organisationerna Örjan hamnade. Örjans chef när han var regiondirektör tyckte att han gjorde ett strålande jobb så han lät Örjan vara. Gick inte in och styrde utan tyckte att det gick bra, det vill säga ingen feedback - så Örjan ökade.

En dålig självkänsla och ett företag som gick minus i sitt resultat ledde till att Örjan tog på sig ansvaret för resultatet. Tre stycken kontor blev tvungna att läggas ner och personal fick sägas upp. Örjan skötte dessa uppgifter med bravur men det kostade på hans energi och mående.

Stora kundavtal var tvungna att sägas upp för att få bort de olönsamma affärerna och det gav negativa effekter på leveransen tills kundavtalet var avslutat. Med en dålig självkänsla så tog Örjan även på sig ansvaret för allt detta.

Utbränd - det händer inte mig

Lagom till sommarsemestern 2013 så blev Örjan klar med alla uppsägningar och kundavslut och gick på semester. Sedan kom inte Örjan tillbaka i arbetslivet på länge. När det var dags att börja jobba igen efter semestern så fick Örjan gå till läkaren och blev sedermera sjukskriven pga. utmattningssyndrom.

Örjan hade gått ner över 15 kg i vikt på en redan liten kropp och hade alla symtom som gick att ha, läkarens egna ord var ”Jag har inte någonsin sett ngn som varit så nere i skiten som du Örjan”

Eftersom det inte fanns någon självkänsla kvar hos Örjan så kunde inte detta accepteras, så Örjan gömde sig. Gick nästan aldrig utanför sitt hus och råkade han göra det och träffade någon som han kände ljög han och sa att han var föräldraledig. Att bli utbränd kunde inte hända stora starka Örjan. Det dröjde till december 2013, fyra månader efter första sjukskrivningsdagen innan Örjan själv accepterade att han var sjuk. Och när väl den acceptansen fanns då började Örjans nya resa – att bli bra

chevron-right