Vi erbjuder

AgheramodellenFöreläsningCoachingOm ossBloggKontakt

Ett ruttet äpple

Det finns ett talesätt som säger att ”stoppar du ett ruttet äpple bland friska äpplen så ruttnar de andra väldigt snabbt. Och stoppar du ett friskt äpple bland ruttna äpplen så är det ju inte så att de andra frisknar till”

Jag är övertygad om att det går att få det ruttna äpplet friskt!


Talesättet säger en hel del om att det är viktigt att inte dra ner sina arbetskamrater i skiten bara för att man själv mår dåligt. Utifrån detta synsätt är jag upplärd och jag blev en mästare på det. Jag blev en mästare på att visa andra att jag inte mådde dåligt.

Det medförde att ingen annan anade hur jag mådde. Ingen annan kunde se på mig eller höra från mig att jag mådde dåligt. Jo, min fru såg det, men när hon sade till mig så lyssnade jag inte utan svarade med irritation och ilska.


Det jag vill få fram är, om jag hade haft möjlighet att få säga eller visa att jag mådde dåligt eller var otillräcklig så hade min utmattning kunnat förhindrats.

  • Dels genom att jag själv får prata om det och när man får prata om det så blir det tydligare för en själv och man kan komma på lösningar. Att bara få prata och att någon lyssnar är en superviktig del i att jobba förebyggande mot stressrelaterade sjukdomar.
  • Om jag hade fått prata om hur jag mådde så hade någon kunnat fånga upp mig, frågat hur jag mådde och visa omtanke. Om problemet är att man har för mycket att göra så kanske den som frågar kan avlasta eller hjälpa till att komma igenom det som är jobbigt.
  • Om jag hade pratat om hur jag mådde så hade det säkerligen kommit fram till min chef och då kunnat leda till konkreta förändringar i arbetssituationen.

ALLTSÅ, att skapa en arbetsmiljö där det är ok att må dåligt och dessutom få prata om hur man mår är i mitt tycke den viktigaste uppgift en arbetsgivare har för att förebygga psykisk ohälsa.

Man måste Aghera – reagerar man är det för sent!